Home Web Blog E-Mail Links
 
Welkom Reuen Teefjes Nesten Pups Wereldwijd Memorie Geschiedenis Standaard Aankooptips Verzorging Foto's

Info omtrent vacht- en andere verzorging 

Onze Tibetaantjes zijn allemaal gezegend met een ‘weelderige vacht’. 

Hoogst waarschijnlijk is dit een van de redenen waarom we ooit verliefd werden op het ras.  Ze zijn inderdaad zeer schattig en mooi maar door die lange dubbele vacht zijn ze tegelijkertijd heel intensief in onderhoud. 

Wie zich een Tibetaanse terriër aanschaft moet weten dat er heel wat vachtverzorging aan te pas komt.  Het is dus vooral belangrijk dat we, de hondjes reeds vanaf puppy leeftijd laten wennen aan borstel en kam.  

De Tibetaanse terriër heeft een dubbele vacht. De ondervacht is wollig,  de bovenvacht is voor een volwassen hond lang en fijn, niet zacht of wollig, maar eerder hard.  Puppies hebben een zachtere vacht. 

De vacht van de Tibetaan vergt een goede, juiste en consequente verzorging. Regelmatig borstelen is een vereiste en vraagt van de eigenaar de nodige zelfdiscipline.  Wanneer men dit niet of oppervlakkig doet is het vaak nodig om de vacht volledig af te scheren.  Dan is een bezoek aan een trimsalon de enige oplossing en zal de vacht heel kort moeten gezet worden, dit is nodig om onder de klitten te geraken.

De Tibetaanse terriër en zijn verzorging

Naast het borstelen en wassen van uw Tibetaan zijn er bij de verzorging nog andere aspecten van belang: 

Kammen en borstelen  

Het is noodzakelijk te beginnen borstelen zodra de puppy enkele dagen in huis is.  De eerste weken gebruiken we hiervoor best een zachte harenborstel zodat het hondje aan het borstelen kan wennen.  Beloon de pup na zijn borstelbeurt met een knuffel of een hondensnoepje zodat de behandeling als plezierig wordt ervaren.  Borstel uw pup het liefst op een tafel maak hierbij gebruik van een antislip matje om het wegglijden te voorkomen.  Het gebruik van een tafel spaart de rug en is nuttig voor mensen die later willen showen.  De hond is dan al gewoon om op een tafel te staan/liggen.  Bij het liggen op de zijde is het voor de hond ook minder belastend dan om een ganse tijd recht te moeten staan.  Door op de zijde te leggen is het ook gemakkelijker om aan de oksels te geraken, een gevoelige plaats waar vaak door de wrijving klitten gevormd worden. 

Begin altijd onderaan de vacht met borstelen.  Best begin je aan het voetje van een achterpoot.   Pak de bovenlaag van het haar op en neem er dan vervolgens steeds een laagje bij (je neemt best met je linkerhand het haar van de voet weg en haalt met de kam, in je rechterhand, een volgende laag haar uit je linkerhand). Dit is noodzakelijk om te verkomen dat u over de klitten heen borstelt.  

Controleer tijdens het borstelen tevens uw hond op vlooien, teken, oorontsteking, te lange nagels, enz. 
Naarmate de puppy ouder wordt, is het nodig om andere kammen en borstels te gebruiken.

  top

Benodigheden 

 • borstelspray om te voorkomen dat de vacht tijdens het borstelen afbreekt
 • een harenborstel, om het vuil en stof goed uit de vacht te borstelen
 • een grove kam, om te controleren of alle klitten er uit zijn
 • een fijnere kam, deze verwijdert de overtollige wol en kamt de kleine klitten er uit
 • een ontklitkam, om grote klitten los te halen (tracht om deze kam enkel in uiterste nood te gebruiken)

Het is noodzakelijk eerst te borstelen en dan pas over te gaan tot het kammen. 
Wees voorzichtig met de vacht van uw Tibetaantje, draag er zorg voor het haar niet onnodig af te breken.

Het is belangrijk de hond altijd ‘volledig klitvrij’ te kammen! Denk er aan dat het echt nodig en beter is om uw TT desnoods iets minder vaak te kammen, maar grondig, dan elke dag met de kam aan te slag te gaan maar het nooit tot een goed einde te brengen.
Er bestaan erg goede sprays die men als borstelhulp kan gebruiken.  Het borstelen en kammen is immers minder schadelijk voor de vacht, als die ’vochtig’ gekamd wordt.  Droog haar breekt veel gemakkelijker af.

Uw hond is klitvrij als u iedere willekeurige scheiding in de vacht open legt en u de huid kunt zien zonder dat u wol tegen de huid ziet vast zitten.  De grove kam moet door de haren glijden zonder weerstand te voelen.  Bekende ‘probleemplaatsen’ waar vaak klitten optreden zijn: de oksels, de liezen en achter de oren.  Denk er dus aan deze plaatsen regelmatig te controleren. 

De tijdsduur van de borstelbeurt bepaalt u zelf, dit is natuurlijk ook afhankelijk van het gedrag van uw hond en van de kwaliteit van de vacht.  Hoe weelderiger de vacht, hoe langer de borstelbeurt.  Hoe vaker u borstelt, hoe minder tijd het zal kosten om de vacht klitvrij en schoon te houden.  Hoe minder vaak u borstelt, hoe meer tijd het zal kosten en hoe groter ook de kans op beschadiging van de vacht.

  top

Wassen van de hond 

U  mag uw Tibetaantje gerust wassen gebruik hiervoor altijd een hondenshampoo, deze bevat de juiste PH-waarde.  Uw eigen shampoo of ook een babyshampoo hebben een andere PH-waarde en zijn hierdoor zeer schadelijk voor de vacht van de hond.  Shampoo wordt best altijd verdund gebruikt.  Je kunt een bodempje shampoo in een fles doen en dan bijvullen met water, het mag gerust een zestal maal verdund worden. 

Wanneer u uw Tibetaantje een wasbeurt geeft kunt u best deze tips opvolgen:

 1. De hond moet volledig klitvrij geborsteld zijn zodat je hem met een kam kan doorkammen.
 2. Doe best wat watten in de oren zodat er geen water in kan lopen.
 3. Leg in het bad of in de douche een antislip matje om het wegglijden te voorkomen.
 4. Maak de vacht volledig nat, ook de onderlaag.  De shampoo inkneden, niet wrijven want dit veroorzaakt klitten.  Altijd zeer goed uitspoelen tot het water volledig helder is.  Zeepresten veroorzaken jeuk en in het slechtste geval schilfers en huiduitslag.
 5. Gebruik bij elke wasbeurt ook een crèmespoeling, dit om de huid zijn vetgehalte terug te geven.  Het maakt de vacht ook veel beter doorkambaar.  Deze balsem best enkele minuten laten inwerken en daarna goed uitspoelen.
 6. Het overtollige water uit de vacht knijpen, vervolgens met de handdoek droogdeppen, niet wrijven anders ontstaat klitvorming.
 7. Het drogen doe je best met de haardroger.  Borstel de vacht eerst door, zet de haardroger niet te heet en blijf er altijd mee bewegen.  Pas op dat u de vacht niet verbrandt.  Tijdens het drogen kunt u de vacht in model borstelen.
 8. De scheiding op de rug kunt u trekken door eerst de ruggengraat op te zoeken en dan met de punt van de kam hierover een lijn te trekken

Je mag een TT wassen zo vaak als nodig, overdrijf hier echter niet in.  Bij overmatig wassen haalt u teveel talg uit de vacht waardoor deze droog en dof wordt.  Een goed gemiddelde kan misschien eens in de 4 tot 6 weken zijn of als ze zich echt heel vuil gemaakt hebben.

  top

De oren

In de gehoorgang groeien haren, deze dienen verwijderd te worden.  Haren in het oor kunnen op de duur de gehoorgang afsluiten.  Dit komt omdat het oorsmeer door de haren niet weg kan, het wordt als het ware vastgehouden waardoor er een ontsteking kan ontstaan.  De haren kunt u gemakkelijk tussen duim en wijsvinger uit het oor trekken.  Lukt dit niet, dan kunt u de haren ook verwijderen met een epileertangetje (pincet) of een arterieklem.  Indien het je zelf niet lukt kan je aan de dierenarts vragen om dit te doen als je met je pup voor zijn inenting gaat, nadien zal het veel gemakkelijker zijn om het zelf te doen.

Oorsmeer wordt het best verwijderd met een papieren zakdoekje met wat babyolie erop of met een speciaal hiervoor bestemde oorreiniger die je in de dierenspeciaalzaak kan kopen.  Met wattenstaafjes dient men voorzichtig te zijn, hiermee kan men soms het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwen.

Kom nooit aan de oren van uw hond als deze er schoon en goed uit zien.

Alle honden kunnen last krijgen van oormijt.  Dit herkent u door een bruinzwarte, korrelachtige afscheiding die een zeer onaangename geur verspreid.  Indien uw hond oormijt heeft moet u altijd naar de dierenarts gaan.  Verwaarloosde oormijt kan ernstige gevolgen hebben met blijvende doofheid tot gevolg.

Met een vurig rode huid aan de binnenkant van het oor of een eczeemachtige huidaandoening moet u altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

  top

De ogen

In de hoekjes van de ogen kunnen altijd wat klontertjes of traanvocht gaan kleven. Dit kan u gemakkelijk schoonmaken met wat oogcleaner, rozenwater of wat gekookt water.  Wrijf met een wattenschijfje altijd naar de neuspunt toe.  De klontertjes kan u ook goed verwijderen met een klein vlooienkammetje.  Kam ook dan naar de neuspunt toe.

  top

De voeten en nagels 

Onze Tibetaantjes bezitten grote voeten.  Tussen hun voetzolen groeit veel haar.  U dient dit regelmatig te verwijderen.  Hierdoor voorkomt u klitvorming en zal de hond minder snel uitglijden op een gladde vloer.  Tevens scheelt het in vuil dat hij meebrengt van buiten naar binnen.  Het haar tussen de kussentjes kunt u het beste met een klein schaartje verwijderen.

Nagels moeten, om te ver doorgroeien te vermijden,  af en toe geknipt worden. Hiervoor zijn uitstekende tangetjes in de handel.  De witte nagels kunnen gemakkelijk geknipt worden.  Opgepast: in het roze deel van de nagel zit het leven, daar mag dus niet in geknipt worden.  Zwarte nagels kunt u het beste knippen tot het schuine gedeelte, het zogenaamde eendenbekje.  De nagels van de hond zijn op de goede lengte wanneer de hond staat en je tussen de grond en de voet een briefkaart kunt schuiven zonder de nagels te raken.  Nagels aan de voorvoet groeien doorgaans sneller dan aan de achtervoet.  Vergeet vooral niet het vijfde teentje aan de voorvoet te controleren.

  top

De geslachtdelen 

Aan de penis zitten wel eens lange haren.  Deze kunt u er gerust afknippen voor de hygiëne.   Doe dit echter niet te kort daarmee voorkomt u irritatie.
Sommige reuen willen nog wel eens een voorhuidontsteking hebben.  Dit herkent u door een gelige afscheiding van de penis.
Aan de vulva van teven groeien ook wel eens te veel haren, deze kunt u ook gerust verwijderen.

  top

De anaalklieren 

Anaalklieren, de 'zakjes' die zich naast de anus bevinden, willen nog wel eens vertopt geraken.  Dit herkent u door het zogenaamde sleetje rijden en/of bijten in de omgeving van de staart.

Deze anaalzakjes moeten dan leeg gedrukt worden om ontsteking te voorkomen.  Dit kunt u bij uw dierenarts of in het hondenkapsalon laten doen.  Let er wel op dat je niet te vroeg begint met het ‘ledigen van de anaalzakjes’ want in veel gevallen kun je zeggen dat dit meestal het begin is van een (kleine) lijdensweg betreffende de anaalklieren.  Eens men ze éénmaal heeft uitgeduwd moet dit regelmatig opnieuw worden gedaan.

  top

Het gebit 

De tanden en kiezen moeten regelmatig gecontroleerd worden.  Tijdens het wisselen van het gebit dient u er op te letten dat het melkgebit uit zichzelf volledig wisselt.  Indien dit niet het geval is (vaak zijn dit de hoektanden), dan wendt u zich best zo vlug mogelijk tot de dierenarts.  Deze zal, voor zover mogelijk, de restant van het melkgebit verwijderen. 

Op oudere leeftijd kan het gebeuren dat er tandplak op de tanden en kiezen ontstaat.  Dit moet verwijderd worden, hiervoor zijn haviksnagels in de handel.  Bij het hanteren hiervan is voorzichtigheid geboden.  U kun tandplak voorkomen door regelmatig te poetsen.  Het geven van synthetische kauwbenen (Nylabone) kan de vorming van tandplak ook tegen gaan.  Kauwbenen uit buffelhuid zijn uit den boze want die plakken en zorgen voor klitvorming rond de mondhoeken en aan de poten.

Doet u niets aan het tandplak dan kunnen er lelijke ontstekingen ontstaan met pijnlijke gevolgen voor de hond.

Natuurlijk kunt u het gebit ook laten reinigen door de dierenarts. 

  top

Parasieten 

De bekendste parasieten zijn de vlooien.  Controleer uw hond regelmatig en goed op vlooien.  Vaak ziet u zwarte kleine korreltjes in de vacht zitten (dit zijn vlooien uitwerpselen).  Om de vlooien te verwijderen en te voorkomen kunt u een goede spray, pillen of druppels gebruiken.  Raadpleeg hiervoor altijd eerst de dierenarts.   Ingeval er vlooien vastgesteld worden vergeet dan niet uw huis, hun mand en eventueel de auto te behandelen.   Op deze plekken bevinden zich de meeste eitjes.  Sommige honden hebben last van een vlooien allergie waardoor ze zich na een vlooienbeet aardig toetakelen met bijten en krabben.

Een andere vervelende uitwendige parasiet is de teek.  Deze parasiet krijgt uw hond meestal door het lopen onder struiken en in hoog gras.  Daar laat de teek zich op uw hond vallen en zuigt hij zich vast op de huid.  Ook teken moeten verwijderd worden.  Dit gebeurt best met een teken tangetje.  Klem het tekentangetje om de teek heen en draai hem tegen de klok in uit de huid.  Niet trekken want dan blijft de kop zitten en deze veroorzaakt een ontsteking.

Inwendige parasieten zijn lint- en spoelwormen.  Om problemen met deze parasieten te voorkomen moet u uw hond 4 x per jaar ontwormen.  Mocht de hond toch last krijgen van wormen, u kan deze zien in zijn ontlasting of soms aan kleine rijstkorrels die in de omgeving van zijn anus zitten, raadpleeg dan uw dierenarts voor een goed ontwormingsschema.

  top

VEEL  SUCCES  MET  DE  VERZORGING  VAN  UW  TIBETAANTJE

 

  Webdesign
Marleen De Winter & Monique Verreydt
Copyrights©Samsara Jina

www.tibetan-terrier-samsara-jina.be